Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bułki, Chleby, Na słono

Chlebek pita krok po kroku

Luty 24, 2015 , 887058 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Chlebek pita staramy się, aby ciasto było dobrze wyrobione wtedy wtłaczamy więcej powietrza i chlebki będą miały ładniejszy kształt. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze powstaje w środku specyficzna kieszonka. Jeśli masz w domu kamień do pizzy to możesz go użyć do pieczenia.

Chlebek zaraz po upieczeniu najlepiej zostawić do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawać. Ponieważ gorący jest jeszcze bardzo delikatny i na pewno nie wolno ich kłaść jeden na drugi bo na pewno będą zaraz płaskie.

Chlebki nie tylko możesz jeść nadziewane. Fajnie będą smakowały z masłem, dżemem lub pastami. Właściwie smakiem przypomina bułeczkę tyle tylko, że ma inny kształt. Świetne także na kanapki do szkoły lub pracy, do środka wkładamy wędlinę i warzywa. Kieszonka w środku fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.

Pod opisem przepisu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebków pita. Zgodzisz się ze mną, że jest to bardzo proste do przygotowania we własnym domu?

TUTAJ znajdziesz przepis na równie szybką tortillę szpinakową krok po kroku.

chlebek-pita-przepis-1

CHLEBEK PITA – PRZEPIS
ILOŚĆ: 6 dużych

  • 3 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli, płaska

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Podajemy wypełnione farszem.

chlebek-pita-przepis

pita

pita-3

pita-4

Komentarze

  • Odpowiedz O O. Lipiec 31, 2015 at 17:08

    Aaaaa!!!! CUDOWNE!!!
    Dzięki za wspaniały przepis

  • Odpowiedz Www S. Lipiec 21, 2015 at 10:40

    Dziękuję za ten przepis! Nawet mnie – całkowitej niezdarze piekarskiej chlebki wyszły idealnie :). Chyba zacznę robić regularnie :).

  • Odpowiedz Felka Luty 28, 2015 at 17:57

    chyba zły początek wykonania..

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 28, 2015 at 18:43

      Dlaczego tak uwazasz?

      • Odpowiedz Felka Luty 28, 2015 at 19:29

        Ponieważ z wody i drożdży nie było żadnych bąbelków. Pojawiły się gdy dodałam odrobine mąki.
        Jednak chlebki i tak wyszły znakomite! Polecam!

        • Odpowiedz Ilovebake Luty 28, 2015 at 19:43

          u mnie zrobił się normalny zaczyn :)

          • Ania Marzec 2, 2015 at 16:20

            Ja tez zawsze robie bez maki zaczyn.Pozdrawiam.

        • Odpowiedz Syla Sierpień 17, 2016 at 11:58

          Bo trzeba je rozetrzeć z cukrem a nie woda :)

  • Odpowiedz jola8000 Luty 24, 2015 at 20:24

    Świetnie wyglądają, zapiszę sobie przepis :)

    http://ciastko-joli.blogspot.com

  • Odpowiedz majazteca Luty 24, 2015 at 11:58

    Swietne! Cos czuje, ze sie skusze ;)

    http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 24, 2015 at 16:46

      zapraszam :)

    1 2 3 5

    Dodaj komentarz