Już Hipokrates, starożytny ojciec medycyny, mawiał, że jedzenia ma znaczący wpływ na zdrowie i samopoczucie. Może być lekarstwem albo trucizną. Nic nie zmieniło się do czasów współczesnych. Widać to wyraźnie na przykładzie coraz liczniejszych przypadków nadwagi i otyłości czy zachorowań na cukrzycę, schorzenia układu krwionośnego i nowotwory. Nic więc dziwnego, że taką uwagę przykuwa superfoods, czyli superżywność – produkty roślinne, których składniki wspierają zdrowie i są wykorzystywane w terapii wielu chorób. Poznaj je bliżej!
Superfoods – nie tylko moda, ale przede wszystkim prozdrowotne właściwości
Nie ma co udawać, że superfoods nie są modne. Sięganie po nie propaguje większość (a może i wszyscy?) trenerzy fitness i amatorzy zdrowego stylu życia. W tym wypadku moda idzie jednak w parze z jakością.
Superfoods to produkty roślinne, które od wieków stosowane były w najdalszych zakątkach świata, jako składniki codziennej diety i przepisów uśmierzających przeróżne dolegliwości. We współczesnym świecie, który zachłysnął się tanią, szybką do przygotowania i wysoko przetworzoną żywnością, coraz więcej osób interesuje się superfoods. Chcą zachować zdrowie i dobrze się czuć.
Superfoods wyróżniają się dużą koncentracją składników odżywczych w stosunkowo niedużej masie produktu. Jedząc mniej – dostarczasz organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, by sprawnie funkcjonować.
Zacznij regularnie spożywać superfoods, a już wkrótce zauważysz korzystne zmiany zarówno w funkcjonowaniu Twojego ciała, jak i umysłu.
Jakie produkty należą do superfoods?
Wbrew pozorom nie są to tylko egzotyczne produkty. Dość długa już lista, do której wciąż dopisywane są nowe produkty, obejmuje: liczne warzywa i owoce, przyprawy, a także oleje, a nawet zboża, algi czy miody!
Obfitują one w witaminy, makro- i mikroelementy, przeciwutleniacze i aktywnie biologicznie związki, których rolą jest utrzymanie homeostazy w organizmie. Zamiast zastanawiać się, jak wyleczyć niektóre ze schorzeń nazywanych chorobami cywilizacyjnymi (m.in. wspomnianą już cukrzycę) – zacznij im zapobiegać poprzez racjonalną dietę, bogatą w superfoods.
Myśląc o superfoods, wiele osób przywołuje w myślach egzotyczne produkty jak jagody goji, grzyby shitake, awokado, nasiona chia czy komosę ryżową.
Tymczasem superżywność to także składniki, które powszechnie występują w Polsce! Rodzime uprawy superfoods wcale nie ustępuj ani pod względem liczebności, ani jakości tym z odległych zakątków świata. A znajdziesz tu takie składniki jak:
- cebula,
- ciecierzyca,
- czosnek,
- jarmuż,
- pomidor zwyczajny,
- winogrona,
- aronia,
- czarna porzeczka.
Jak włączyć superfoods do codziennej diety?
Zapewne wiele produktów należących do superfoods na co dzień gości w Twojej diecie. Ale czy na pewno wiesz, jak je ze sobą łączyć, a jakich kombinacji unikać? Dość częstym błędem jest nadmierne słodzenie dań z superżywnością (np. poprzez dodanie zbyt obfitej porcji dressingu z miodem czy suszonych owoców). Niekorzystne jest też nadmierne skrapianie potraw oliwą. Zwłaszcza gdy zawarte są w niej już np. awokado.
Jeśli brakuje Ci czasu lub ochoty na samodzielne komponowanie posiłków – skorzystaj z diety pudełkowej. Zdaj się na wiedzę dietetyka, który uwzględni nie tylko Twój kulinarny gust i preferowany sposób żywienia, ale przede wszystkim potrzeby organizmu. To najlepszy sposób, aby mądrze zatroszczyć się o swoje zdrowie.
Źródła:
- K. Ekiert, M. Dochniak, Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2015, t. 5, nr 4, s. 401–408.
Post sponsorowany