Znajdź swój przepis

Ciastka migdałowe

25 stycznia, 2022

Błyskawiczne ciastka migdałowe obtoczone w płatkach migdałowych. Błyskawiczne w przygotowaniu, kruche i słodziutkie ciasteczka.

Ciastka są dosyć kruche z pysznymi i chrupiącymi płatkami. Ciasteczka nie są mocno słodkie, dlatego warto je oprószyć cukrem pudrem.

Ciastka migdałowe idealne będą do filiżanki herbaty lub do przygotowania na szybki deser. Ciasteczka w szczelnym pojemniku można przechowywać nawet około tygodnia.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

ciastka migdałowe

CIASTKA MIGDAŁOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek

CIASTO

  • 250 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 120 g zimnego masła
  • 1 zimne żółtko
  • 1 łyżka zimnej kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

DODATKOWO

  • 2 szklanki płatków migdałowych
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier waniliowy, zmielone migdały oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz kwaśną śmietanę i ekstrakt migdałowy. Zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w płatkach migdałowych (mocno dociskamy, aby przyległy do ciasta). Pieczemy w temp. 180ºC przez około 20-25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

ciastka migdałowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x