Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser na bazie biszkoptu, warstwy serowej, kajmaku przełożonego herbatnikami. Całość przykryta galaretką malinową i świeżymi owocami.
Ciasto pomimo, iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne wbrew pozorom szybko się przygotowuje i jedynie musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby warstwy miały czas stężeć, a herbatniki zmięknąć.
Ciasto łączy w sobie kilka smaków, ale każdy z nich idealnie się ze sobą łączy i rewelacyjnie smakuje.
Ciasto Balladyna dzięki dodaniu kakaowego kajmaku ma intensywny i słodki smak. Maliny i galaretka ożywiają smak, natomiast warstwa serowa jest lekka i delikatna.
Ten przepis będzie doskonały do wykonania na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO BALLADYNA
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:
- 700 g twarogu np. z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- ok. 400 g herbatników maślanych
- 400 g kajmaku kakaowego
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 300-400 g malin
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Galaretki
zalewamy
gorącą
wodę
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Następnie
wkładamy
do
lodówki,
aż
do
lekkiego
tężenia.
Mąki
przesiewamy
razem
z
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
łączymy
za
pomocą
dużej
łyżki
np.
drewnianej
lub
szpatułki.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
podgrzewamy
przez
chwilę
np.
w
mikrofali.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywną
masę.
Twaróg
miksujemy
z
przesianym
cukrem
pudrem,
następnie
cały
czas
miksując
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Na
koniec
do
masy
dodajemy
ubitą
śmietankę
i
delikatnie
mieszamy.
Połowę
masy
wykładamy
na
biszkopt,
następnie
układamy
herbatniki.
Wykładamy
równomiernie
kajmak
i
przykrywamy
drugą
warstwą
herbatników.
Następnie
druga
połowa
masy
serowej
i
biszkopt.
Na
wierzchu
układamy
maliny
i
wykładamy
tężejącą
galaretkę.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
najlepiej
na
całą
noc.
Inspiracja: wielkiezarcie.com
Komentarze
A czy zamiast twarogu może być mascarpone?
Tak ????
Robiłam to ciasto kilka razy, jest rewelacyjne w smaku dzięki karmelowi a owoce dodają akcentu kwaskowatości do tego serowa masa. Ciasto nie jest za słodkie jest rewelacyjne polecam jest warte wykonania.
Ciasto rewelacja ,wyszło mi jak na zdjęciu ???? Bałam się że nie poradzę sobie z żelatyną ,ale zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i jestem zachwycona efektem. Jest bardzo wysokie zrobiłam z tych proporcji co w przepisie na blaszkę 24×35 ,musiałam poprostu dodać więcej owoców na wierzch ????
Świetny przepis na biszkopt. Ja używam większej blaszki niż podana w przepisie, a i tak galaretka ledwie się mieści. Ciasto pycha, wygląda bardzo efektownie – jak wszystkie wypieki na ilovebake.pl
Witam. Chciałabym zrobić ciasto na większą blachę. Czy mogę użyć 1 kg sera, 400 ml kremówki. Mam obawy, że galaretka mi się wtedy nie zmieści. Czy ciasto jest bardzo wysokie? Z góry dziękuję za odpowiedź i dziękuję za pyszne przepisy
tak jest dosyc wysokie
Zrobiłam???? Rzeczywiście wyszło bardzo wysokie więc musiałam pominąć drugą warstwę ciasta i wylać galaretkę bezpośrednio na masę. Ale i tak ciasto mega pyszne. Wszystkim smakowało. Dziękuję????