Ciasto bezowa śliwka w czekoladzie to warstwowy wypiek, który będzie doskonały na uroczystości lub spotkania rodzinne. Biszkopt kakaowy, dwie warstwy kremu i chrupiąca beza.
Ciasto ma kilka warstw i troszkę wymaga więcej czasu, ale smak jest rewelacyjny.
Biszkopt i bezę można upiec dzień wcześniej. Śliwki jeśli lubisz intensywniejsze smaki można zalać alkoholem i zostawić na noc, aby przeszły smakiem. Ciasto będzie miało bogatszy smak i w wersji dla dorosłych będzie przepyszny.
Dolna warstwa ciasta to mocniejsze smaki. Biszkopt kakaowy i mocno czekoladowy krem w połączeniu z suszonymi śliwkami to hit. Górna warstwa to leciutki krem śmietankowy oraz chrupiącą beza.
Ciasto bezowa śliwka w czekoladzie to przepis, który możesz upiec na święta, uroczystości lub kiedy szukasz po naprawdę pysznego wypieku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta śliwka w czekoladzie.
CIASTO BEZOWA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 150 g śliwek suszonych
- 3-5 łyżek alkoholu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny *
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Wykładamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i zmniejszamy od razu do 120 C i pieczemy przez 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy ciasto będzie w lodówce bezę wkładamy do piekarnika i zamykamy (nie będzie chłonęła wilgoci i będzie krucha).
Składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części. Dolną część smarujemy powidłami śliwkowymi.
Śliwki dzień wcześniej można pokroić i dodać alkohol. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz w kilku porcjach czekoladę i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy śliwki (jeśli były w alkoholu wcześniej odsączamy) i mieszamy łyżką. Wykładamy na warstwę ciasta z powidłami i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Przez chwilę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli używasz śmietan-fix postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem nakładamy na wierzch ciasta bezę.
Jeżeli macie problem z dodaniem rozpuszczonej czekolady do śmietany, to zamiast niej dodajcie przesiane ciemne kakao. Ja tak robię i nic się nie waży, a smak pozostaje. Ilość kakao według uznania.
Kobito to jest niesamowite!!!! Dzięki za przepis
Mam pytanie odnośnie warstwy czekoladowej: przy dodaniu czekolady do ubitej śmietanki masa się ścina. Jak należy dodawać czekoladę żeby tego uniknąć?
Warto do roztopionej czekolady dodać odrobinę ubitej śmietanki i połączyć :) u mnie to zawsze się sprawdza:) Druga opcja roztopić czekoladę razem ze śmietanką w rondelku, ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubić :)
Witam:)
1.Czy mascarpone miksujemy z wcześniej ubita śmietana czy najpierw ubić śmietanę na sztywno a potem dodawać serek? Czy może wszystko razem płynna śmietana i serek?
2.Czy beza upieczona w czwartek na noc wytrzyma do położenia na placku w sobotę kolo południa? Chyba się nią pośpieszyłam????
Dziekuje za odp.
1. Ubijamy razem
2. Bezę najlepiej zrobić dzień wcześniej i zostawić na całą noc w piekarniku zamkniętym. Następnego dnia nakładac.
A czy do masy czekoladowej nie dodaję się żelatyny? Trochę się obawiam, że się rozjedzie
nie ma takiej potrzeby :)
No muszę przyznać, że trochę się tego bałam . 5 jajek do biszkoptu na tak sporą blaszkę , no a poza tym to biszkopt kakaowy a więc tym bardziej masa jeszcze bardziej opada i obawiałam się, że nie wyrośnie. Nie potrzebnie bo wszystko się udało. Maszyny są przepyszne a do tego beza… To jest po prostu pyszne. Dziękuje, dziękuje i jeszcze raz raz bardzo dziękuje.
Gdy dodałam ostudzoną czekoladę do masy z kremówki, to masa się zważyła. Co zrobiłam źle?
Może zbyt duża ilość jednorazowo lub zbyt długie miksowanie.
Dlaczego bezę kładziemy na krem dopiero przed podaniem? Czy może zmięknąć za bardzo ?
Tak, dokładnie :)
Witam co muszę zrobic żeby wasze przepisy mogłabym zapisywac ze zdięciem bo pomimo zapisania mam przepis bez zdięcia proszę o szybką odpowiedz
Jedynie możesz je skopiować sama bo nie mamy takiej opcji jeszcze.
Ciasto upieczone i ze smakiem zjedzone.Goście zachwyceni.