Ciasto drożdżowe bez wyrabiania


Leniwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania z pysznymi jagodami i kruszonką.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania będzie idealne w upały, kiedy drożdże ładnie pracują pod wpływem ciepła. Natomiast ilość wysiłku, który musimy włożyć w przygotowanie ciasta jest minimalne.

Ciasto jest lekkie, wilgotne i puszyste. Całość oprószona dużą ilością owoców oraz chrupiącą kruszonką.

Do tego ciasta możesz dodać inne owoce np. maliny, truskawki lub kawałeczki brzoskwiń.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

Ciasto drożdżowe

CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 50 g drożdży świeżych lub 21 g suchych
  • 4,5 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 150 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • szczypta cynamonu

DODATKOWO:

  • ok. 2 szklanki jagód, świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dużej miski wsypujemy drożdże suche lub kruszymy drożdże świeże. Następnie wsypujemy cukier oraz roztrzepane jajka. Wlewamy mleko oraz olej. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę razem z solą. Miskę szczelnie owijamy folią i zostawiamy na około 2-3 godziny. Po tym czasie dokładnie miksujemy na jednolite ciasto i wykładamy do formy. Obsypujemy jagodami *.
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier, cynamon oraz roztopione masło i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Wykładamy na jagody. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min. do zarumienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

* jeśli używasz jagód mrożonych ciasto do wyrośnięcia zostawiasz bez owoców, dopiero później obsypujesz owocami i kruszonką.

Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe

wydrukuj teraz