Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.
Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.
Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO
JOGURTOWE
Z
TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka, duże
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek lub innych owoców
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
miałam taką ochotę na to ciasto, bo uwielbiam tego typu ciasta
ale niestety wyszedł mi mega zakalec
ehhhh… ale nie zamierzam się poddać jutro kolejna próba
Ja też piekę już 1.5 godziny i ciasto nadal mokre w środku… Na pewno wreszcie dojdzie, tylko truskawki u góry są już prawie czarne
hmm sprawdze jeszcze przepis ale u mnie doszlo w ciagu 50 min, zaslon koniecznie wierzch ciasta wtedy sie nie przypali
mimo wszystko licze ze bedzie smakowac
W środku jest smaczne, brzegi zupełnie przypalone. Jutro druga próba, ułożę na innej blasze
Powiedz czym zakrywać wierzch?
Zwiększ ilośc mąki do 500 to powinno skrócić czas pieczenia i dodatkowo jak zacznie sie rumienić za mocno wierzch ciasta zakryj folia aluminiowa
Zrobiłam wczoraj bo zakochałam się w zdjęciach
Do dziś został jeden kawałeczek…
bosko wygląda
ostatnio piekłam od ciebie rożki drożdżowe z rabarbarem….musiałam znacznie skrócić czas pieczenia ale są przepyszne…już trzykrotnie wróciłam do przepisu. Dzieci tylko o nie proszą
Bardzo spodobał mi się ten przepis. Jestem właśnie w trakcie jego pieczenia i porażka!!!Ciasto siedzi w piekarniku już blisko 1,5 godz i ciągle jest surowe. To nie wina piekarnika, jest nowy i działa bez zarzutu. Ja też w sumie już nie jedno ciasto piekłam i jakieś pojecie mam w tym temacie.Co zatem poszło nie tak???Jedyne moje podejrzenie pada na jajka. Zamiast 3 dużych dałam 4 małe.Czy to może być przyczyna??
Możliwe ze przesadziłaś z jajkami. A jaka była konsystencja ciasta surowego? ja piekłam niecałą godzinę i w zupełności wystarczyło, a nawet sie zarumienilo z góry.
Uratowane!!!! :))) Było dosyć gęste więc chyba to ok. Piekło się 1h i 45min. i nie obyło się bez podkręcenia temperatury do 180 C. Właśnie się nim delektuje. Nie jest za słodkie, delikatne i wilgotne ciasto:)) Pycha:)
juz myslalam ze bede piekla drugi raz zeby upewnic sie co do przepisu
bardzo sie ciesze ze smakuje szkoda ze nie dalas fotki
pozdrawiam
To co zrobię następnym razem to od razu ustawię 180 C, bo gdy teraz tak zrobiłam ciasto o wiele szybciej zaczęło się piec i rumienić, polecam je wszystkim ale koniecznie z zachowaniem zasady suchego patyczka:)) Co do fotki to może zaraz coś wykombinuje, póki ciasto jeszcze jest;))
U mnie też zakalec! Dałam jogurt typu greckiego, może za gęste to ciasto..?
U większości nie było zakalca tylko czas pieczenia się wydłużył ale faktycznie niepotrzebnie dalas jogurt grecki ciasto i tak jest geste na zwykłym jogurcie i pewnie to zaważyło ze nie udało się. Może sproboj następnym razem na zwykłym Pozdrawiam