Przepyszne ciasto marchewkowe z mascarpone i warstwą z soku marchewkowego. Wilgotne, dosyć ciężkie ciasto z dodatkami idealne do herbaty w jesienne wieczory.
Ciasto marchewkowe w konsystencji jest zwarte, wilgotne i nie należy do leciutkich deserów. Bogate w dodatki: orzechy, jabłko, marchewka i wiórki. Do środka można dodać również odsączone kawałeczki pokrojonego ananasa.
TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa i kremu kokosowego.
Ciasto marchewkowe przełożyłam serkiem mascarpone, który nadaje trochę lekkości i puszystości. Natomiast warstwa z soku marchewkowego jest gęsta, kremowa i nadaje orzeźwienia.
Ciasto marchewkowe z mascarpone to moja propozycja na przepyszny deser, który jest wypełniony zdrowymi dodatkami. Rewelacja.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z marchewką.
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 200 g cukru np. brązowego
- 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 1/2 startego jabłka
- 250 g startej marchewki
- 60 g wiórków kokosowych
- 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MARCHEWKOWĄ:
- 500 ml soku marchewkowego np. z brzoskwinią
- 1/2 szklanki wody
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 3 łyżki cukru brązowego
- 100 g masła lub margaryny
DODATKOWO:
- orzeszki drobno posiekane lub krokant do oprószenia wierzchu
Formę
o
wym.
24×24
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem,
sodą
oraz
cynamonem.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
puszystą
masę.
Następnie
powoli
wlewamy
olej
niewielkim
strumieniem.
Na
koniec
delikatnie
łączymy
za
pomocą
dużej
łyżki
z
marchewką
startą
na
tarce
o
dużych
oczkach,
wiórkami,
jabłkiem
oraz
orzeszkami.
Dodajemy
przesiane
składniki
oraz
sól
i
mieszamy
tylko
do
połączenia.
Gotowe
ciasto
wykładamy
na
blaszkę
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
30-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Gotowe
wyciągamy,
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Jeśli
góra
jest
za
wysoka
można
nieco
przyciąć.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
jeszcze
chwilę
miksujemy.
Wykładamy
na
jeden
blat
ciasta
marchewkowego
i
przykrywamy
drugim.
Sok
marchewkowy
podgrzewamy
razem
z
cukrem
i
masłem.
Proszek
budyniowy
rozpuszczamy
w
wodzie
i
dodajemy
do
soku.
Cały
czas
mieszamy,
aż
masa
będzie
gęsta.
Lekko
studzimy
i
wykładamy
na
wierzch
ciasta
marchewkowego.
Wyrównujemy
i
po
całkowitym
wystudzeniu
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Wierzch
oprószamy
posiekanymi
orzeszkami
lub
krokantem.
Komentarze
Ciasto super natomiast ta górna warstwa z tym budyniem średnio mi smakowała. Myślę czy nie lepiej zrobić sok Kubuś z żelatyna I zrobić z tego taka galaretkę na wierzch. Z tym budyniem wychodzi mdłe jak dla mnie
Ciasto jest samo w sobie lekkie I puszyste . Ja robiłam I polecam bez warstwy soku. Ciasto jest delikatne w smaku , krem rowniez wychodzi delikatny I puszysty , a warstwa soku powoduje obciazenie ciasta.
Ciasto łatwe w wykonaniu .