Ciasto popapraniec składa się trzech smaków ciasta, kremu budyniowego przełożonego dżemem jagodowym i na wierzchu galaretką z owoców leśnych. Smaczny warstwowiec o wielowymiarowym smaku.
Ciasto popapraniec i jego nazwa pochodzi od smaków, które w cieście się ze sobą mieszają. Makowe, kakaowe i kokosowe.
Krem budyniowy dodany do środka doskonale pasuje do ciasta, natomiast dżem jagodowy dodatkowo nawilża i podkręca smak ciasta. Wierzch ciasta to galaretka z owoców leśnych. Jeśli nie przepadasz za smakiem dżemu jagodowego zastąp go dżemem z czarnej porzeczki.
Ciasto jest przepyszne, dosyć lekkie i idealne na przeróżne okazje lub święta. Paleta smaków w cieście jest bardzo ciekawa i tworzy fajne kompozycje barw. Ten przepis to coś nowego i niestandardowego. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO POPAPRANIEC
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 6 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z wanilii
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maku
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 600 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- szczypta soli
- 250 g masła, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- 1 słoiczek dżemu jagodowego
- 2 x galaretka owoce leśne
- 700 ml wody
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Jajka
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier
i
miksujemy,
aż
białka
będą
gęste
i
lśniące.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
dużej
łyżki
np.
drewnianej
lub
szpatułki
dodajemy
w
kilku
porcjach
mąkę
z
proszkiem
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Na
koniec
wlewamy
powoli
olej
i
wanilię,
ponownie
mieszamy.
Ciasto
dzielimy
na
trzy
części.
Do
jednej
dodajemy
przesiane
kakao,
do
drugiej
wiórki
i
do
trzeciej
mak.
Delikatnie
łączymy.
Wykładamy
na
dno
blaszki
po
około
2
łyżki
jednego
smaku
masy,
następnie
obok
drugi
i
trzeci
i
tak
do
końca
składników
w
poziomych
pasach.
Powinna
powstać
kolorowa
szachownica,
na
koniec
lekko
mieszamy
patyczkiem
lub
widelcem
przejeżdżając
po
całej
masie,
aby
powstał
marmurek.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
30-40
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Gotowe
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
400
ml
mleka
podgrzewamy
razem
z
cukrem
i
solą.
W
pozostałym
mieszamy
przesiany
proszek
budyniowy
i
cały
czas
mieszając
wlewamy
do
gorącego
mleka.
Gotujemy
na
niewielki
ogniu,
aż
budyń
będzie
gęsty.
Zdejmujemy
z
ognia
owijamy
folią
spożywczą
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Jeden
blat
ciasta
smarujemy
połową
dżemu
jagodowego,
następnie
wykładamy
krem
budyniowy
i
przykrywamy
drugim
blatem
ciasta.
Smarujemy
niewielką
warstwą
dżemu
i
wykładamy
tężejącą
galaretkę.
Wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.