Bardzo prosty przepis na ciasto świąteczne, które nie wymaga pieczenia. Herbatniki kakaowe, krem korzenny i do tego powidła śliwkowego. Rewelacyjny w smaku deser na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.
Przepis na ciasto świąteczne podpatrzyłam na innych blogach i jest to genialny pomysł na szybki deser w święta. U mnie wersja, która mi najbardziej smakowała z kremem budyniowo-korzennym.
Krem na bazie budyniu kremu ciasteczkowego Lotus to po prostu poezja. Delikatny, kremowy i do tego słodki z nutką przypraw korzennych. Krem Lotus dostaniesz w dużych supermarketach lub sklepach kuchnie świata. Natomiast możesz go wykonać samodzielnie w domu. W internecie widziałam co najmniej kilka przepisów.
Ciasto świąteczne bez pieczenia to mój hit tych świąt. Smak jest obłędny, nie wymaga zbyt dużo przygotowań i do tego połączenie powideł i kremu korzennego. Koniecznie wypróbuj ten smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
CIASTO ŚWIĄTECZNE BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM KORZENNY:
- 600 ml mleka
- 2 x budyń śmietankowy, proszek
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 4-5 łyżek kremu korzennego Lotus *
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników kakaowych
- 3/4 słoiczka powideł śliwkowych **
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
* krem korzenny kupisz w większych sklepach lub możesz wykonać samodzielnie
** powidła możesz lekko zagęścić dodając do nich 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody
400
ml
mleka
przelewamy
do
rondelka
o
grubym
dnie
i
podgrzewamy
razem
z
cukrem.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
żółtka.
Cały
czas
mieszając
wlewamy
powoli
zimną
mieszaninę
do
gorącego
mleka.
Podgrzewamy,
aż
budyń
zacznie
być
gęsty.
Zdejmujemy
z
ognia,
owijamy
folią
spożywczą
i
odstawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń
oraz
na
koniec
krem
korzenny.
Formę
o
wym.
23×18
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
lub
folią.
Układamy
na
dnie
herbatniki,
smarujemy
1/3
powideł
i
wykładamy
1/4
kremu.
Ponownie
herbatniki,
powidła
i
krem.
Powtarzamy
raz
jeszcze,
następnie
herbatniki
i
pozostały
krem.
Wierzch
oprószamy
wiórkami
koksowymi.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
noc
do
lodówki.
Komentarze
czy można pominąć powidło lub zastąpić je np. dżemem z czarnej pożeczki?
tak
Bardzo dziekuje za odp.
Powidła około 300 g a herbatniki 500 g