Znajdź swój przepis

Ciasto ze szpinakiem melba

18 marca, 2022

Ciasto ze szpinakiem melba to intensywne w kolorze zielone ciasto z dodatkiem świeżego szpinaku. Przełożone kremem śmietankowym i warstwa galaretki z owocami w syropie.

Słodkie, wilgotne i przepyszne ciasta szpinakowe, w którym nie czuć zupełnie dodatku szpinaku. Krem z dodatkiem mascarpone jest leciutki jak chmurka i idealny komponuje się ze smakiem ciasta.

Warstwa owocowa z dodatkiem galaretki i owoców z syropu jest smacznym kontrastem i doskonałym uzupełnieniem smaku. W sezonie na owoce możesz użyć świeżych owoców np. brzoskwini, moreli i malin.

Ciasto ze szpinakiem melba to idealny wypiek na wiosnę, urodziny lub święta. Przepiękny kolor zielony przyciąga uwagę. Uwielbiam ciasta ze szpinakiem w każdej postaci.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.

Ciasto-ze-szpinakiem

CIASTO ZE SZPINAKIEM MELBA

SKŁADNIKI:

CIASTO SZPINAKOWE

  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3 duże jajka o temp. pokojowej
  • skórka otarta z 1 cytryny

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

WARSTWA OWOCOWA

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1 szklanka pokrojonych owoców z syropu np. brzoskwinie, ananas, morele, wiśnie

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Tortownicę o średnicy 22 cm lub nieco większą wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Szpinak dokładnie rozdrabniamy z odrobiną wody i odsączamy z nadmiaru soku na sitku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (powinna potroić objętość). Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i cienkim strumieniem wlewamy powoli olej. Następnie dodajemy szpinak i skórkę z cytryny. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i mieszały szpatułką do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez około 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta, następnie przekrajamy na trzy części.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy, dodajemy pokrojone owoce i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężec. Spód ciasta szpinakowego wkładamy do formy, wykładamy tężejąca galaretkę z owocami i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Cały czas miksując dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy żelatynę. 1/3 kremu wykładamy na ciasto, następnie przykrywamy ostatnią częścią ciasta i smarujemy kolejną częścią kremu. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem boki smarujemy pozostałym kremem i oprószamy kawałkami ciasta, które zostało wcześniej ścięte.

Ciasto-ze-szpinakiem Ciasto-ze-szpinakiem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x