Najlepszy i sprawdzony przepis na faworki (chrust), który każdy dobrze zna w karnawale. Przepis bardzo prosty z kilku składników. Wychodzą bardzo kruche z bąbelkami idealne na tłusty czwartek.
Najlepsze faworki wykonasz z zimnych składników, a ciasto warto schłodzić po wyrobieniu i później kilkanaście razy uderzać wałkiem, aby wtłoczyć powietrze do środka. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy nawet do 1 mm, wtedy będą najbardziej kruche.
Faworki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu i oprószeniu cukrem pudrem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.
FAWORKI (CHRUST)
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 duże talarze faworków
- 400 g mąki tortowej
- 4 żółtka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka alkoholu np. wódki lub octu spirytusowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
DODATKOWO
- olej np. rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Składniki
na
faworki
najlepiej
jeśli
będą
prosto
z
lodówki.
Mąkę
przesiewamy
do
miski,
następnie
dodajemy
pozostałe
składniki
i
wyrabiamy,
aż
ciasto
będzie
gładkie
i
jednolite.
Gotowe
owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
ok.
30-60
minut.
Po
tym
czasie
ciasto
przekładamy
na
oprószoną
mąkę
stolnicę
i
uderzamy
w
nie
wałkiem,
aby
wtłoczyć
powietrze
(ok.
5
–
10
minut).
Spłaszczone
ciasto
zwijamy
na
pół
i
znowu
uderzamy.
Następnie
gotowe
ciasto
dzielimy
na
dwie
części.
Jedną
owijamy
w
folię
i
wkładamy
do
lodówki.
Drugą
na
podsypanej
mąką
stolnicy
dokładnie
rozwałkowujemy
na
bardzo
cienki
placek
ok.
1
mm.
Następnie
wykrawamy
paski
np.
radełkiem
i
przecinamy
w
poprzek
tworząc
pasek
długości
ok.
10-15
cm.
Na
każdym
kawałku
robimy
na
środku
nieduże
nacięcie.
Jeden
koniec
przekładamy
przez
dziurkę
i
mamy
gotowy
faworek
do
smażenia.
Postępujemy
tak
do
wykorzystania
całego
ciasta.
Olej
mocno
nagrzewamy
do
temp.
180
C
i
smażymy
faworki
na
złoty
kolor.
Odsączamy
z
nadmiaru
tłuszczu
na
ręczniku
papierowym.
Następnie
oprószamy
cukrem
pudrem.