Znajdź swój przepis

Jesień za oknem? Sprawdź rozgrzewające dania jednogarnkowe!

25 października, 2023
Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe to pomysł na idealny jesienny obiad. Dlaczego? Taki posiłek jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Na długo Cię nasyci, a jeśli dodatkowo przyrządzisz danie z dużą ilością warzyw, zabezpieczysz organizm przed jesiennymi chłodami i infekcjami. Na koniec wreszcie czeka Cię umycie tylko jednej patelni lub garnka!
Danie jednogarnkowe z grzybami, czyli rozgrzewające risotto

Rozgrzewające danie idealne na późnojesienny obiad to np. risotto z suszonymi grzybami. Możesz sięgnąć po suszone grzyby ze sklepu albo takie samodzielne zebrane i wysuszone (w tym celu dobrze jest wcześniej zaopatrzyć się w suszarki do grzybów!).

Jak przygotować risotto? Potrzebne będą:

  • 200 g suszonych grzybów (mogą to być borowiki, podgrzybki, maślaki albo dowolne inne grzyby);
  • 1 cebula;
  • litr bulionu warzywnego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 łyżki masła;
  • 200 g ryżu;
  • 200 g świeżego szpinaku;
  • sól, pieprz, słodka papryka;
  • parmezan.

Jesienny przepis na aromatyczne risotto jest bardzo prosty! Pamiętaj jedynie, aby wcześniej namoczyć suszone grzyby (najlepiej, gdy będą zanurzone w wodzie przez całą noc). Następnego dnia pokrój grzyby w paski lub kostkę, a wodę z ich moczenia połącz z bulionem. Pokrój drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki masła, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj do zeszklenia. Dodaj suszone grzyby oraz ryż i podsmażaj całość jeszcze 2 minuty.

Wlej bulion i gotuj do miękkości ryżu (ok. 15-20 minut). Na koniec dodaj szpinak i poczekaj, aż zwiędnie. Dopraw risotto do smaku, dodaj masło i parmezan. Wymieszaj – danie jest gotowe do podania!

Ryż w przepisie możesz też zastąpić kaszą pęczak – wówczas zamiast risotto podasz domownikom wspaniałe, rozgrzewające kaszotto.

Zapiekanka makaronowa w jesiennej wersji

Pyszne, sycące danie z jednego garnka idealne na jesienne chłody to także zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami. Na początek przygotuj potrzebne składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej łopatki wieprzowej, ale danie uda się też np. z kurczakiem);
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 150 g pieczarek;
  • 300 g makaronu;
  • 2 duże papryki;
  • 6 pomidorów;
  • 2 łyżki oleju albo oliwy;
  • 350 g żółtego sera;
  • sól, pieprz, chilli, słodka papryka.

Warzywa (pomidory, paprykę, cebulę oraz czosnek) i grzyby pokrój w kostkę. Ugotuj makaron. Jeśli masz naczynie żaroodporne, w którym można także gotować i smażyć, wykorzystaj je. Jeśli nie – sprawdzi się po prostu duża patelnia.

Rozgrzej oliwę lub olej, dodaj pieczarki, cebulę, czosnek oraz paprykę i podsmażaj wszystko ok. 5 minut. Następnie dodaj mięso i przyprawy. Podsmażaj wszystkie składniki na małym ogniu ok. 10-15 minut.

Jeśli danie jednogarnkowe przygotowywałeś od razu w naczyniu żaroodpornym, mięso z warzywami wymieszaj z makaronem. Jeśli dopiero teraz przekładasz składniki do naczynia, ułóż makaron na spodzie i na to wyłóż mięso mielone i warzywa. Przykryj zapiekankę warstwą pokrojonych pomidorów, a potem całość posyp startym serem. Zapiekaj ok. 30 minut w temp. 180°C.

Jesienne dania jednogarnkowe dla całej rodziny? Rozgrzewające zupy!

Jesienna kuchnia nie może obyć się bez dyni! Właśnie to warzywo niech stanie się podstawą aromatycznej zupy – jej przyrządzenie jest bardzo proste! Przygotuj:

  • 4 ziemniaki;
  • 300 g surowej dyni;
  • 1/2 puszki pomidorów;
  • 300 ml bulionu warzywnego;
  • ser mozzarella;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebulę;
  • 2 łyżki oliwy;
  • paprykę ostrą, curry, sól i pieprz.

Do przygotowania zupy przydadzą Ci się duże garnki. Ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dynię obierz i pokój miąższ (jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać).

W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę z czosnkiem i podsmaż do zrumienienia. Dodaj ziemniaki oraz dynię i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty. Zalej bulionem, gotuj do miękkości warzyw. Do garnka włóż pomidory z puszki, a następnie zblenduj całość na krem. Dopraw do smaku.

Sycące danie przełóż na talerze. Podawaj z kawałkami mozzarelli oraz grzankami. Wierzch zupy możesz też posypać pieprzem ziołowym albo płatkami chilli.

Łatwe w przygotowaniu dania jednogarnkowe z ziemniakami

Proste w przygotowaniu, aromatyczne danie na obiad dla całej rodziny? Może potrawa z ziemniakami, mięsem i warzywami? Potrzebne będą:

  • 400 g mięsa wieprzowego lub kurczaka (albo połączenie obydwu typów mięs);
  • 0,5 kg ziemniaków;
  • cebula;
  • 2 papryki;
  • 2 marchewki;
  • puszka krojonych pomidorów;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1,5 l bulionu;
  • sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, curry.

Mięso oraz warzywa pokrój w kostkę. Do dużego garnka wlej olej, dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia. Dodaj pokrojone mięso wieprzowe lub kurczaka i smaż dokładnie z każdej strony.

Zalej zawartość garnka bulionem, dodaj pomidory oraz ziemniaki. Gotuj danie na średnim ogniu, aż płyny się zredukują, a ziemniaki i mięso będą miękkie (do 30 minut). Dopraw do smaku i podawaj.

Szybki jesienny obiad, czyli danie jednogarnkowe ze słoika

Na co dzień nie masz czasu na gotowanie? Zdrowy, szybki obiad wciąż możesz wyczarować w kilka minut! Jak? Przygotuj wcześniej dania jednogarnkowe i zamknij je w słoikach. Potem wystarczy wybrać to, na które danego dnia masz ochotę i podgrzać.

Do wekowania świetnie nadają się mięsne pulpety, gołąbki albo leczo. W przypadku tego ostatniego przyrządź do słoików wersję bez kiełbasy – dodasz ją podczas podgrzewania potrawy. Potem pozostanie Ci ugotować ryż, kaszę lub ziemniaki i podać obiad rodzinie. Proste, prawda?

Smaczne leczo przyrządzisz z tego przepisu:

  • 2 cebule;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oleju;
  • 5 papryk (mogą być kolorowe);
  • 2 kg cukinii;
  • 1,5 l passaty pomidorowej;
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek.

Czosnek przeciśnij przez praskę, a pozostałe warzywa pokrój w kostkę. W szerszym garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i podsmażaj do zeszklenia. Dodaj czosnek oraz paprykę i smaż 5 minut.

Następnie do garnka wrzuć cukinię i podsmażaj kolejnych kilka minut. Zalej całość passatą pomidorową i gotuj 10 minut. Dopraw do smaku. Możesz podać od razu z ryżem albo zamknąć w słoiki.

Danie jednogarnkowe to spora oszczędność czasu i energii. Warto więc do swojej kuchni wprowadzić choć kilka tego typu przepisów – zwłaszcza jesienią, gdy łatwe przyrządzenie rozgrzewających potraw jest wyjątkowo ważne.

Post sponsorowany

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x