Kurczak z porem i cukinią


Kurczak z porem i cukinią to idealny przepis na szybki obiad. Doskonale pasuje do ziemniaczków, makaronu lub kaszy.

Filet z kurczaka z porem i cukinią to delikatny i zdrowy obiad, który możesz łączyć z warzywami sezonowymi np. bobem, szparagami lub dynią.

Delikatny, kremowy sos, który idealnie nadaj się do przeróżnych kasz. Ja dodałam białą kaszę gryczaną, którą połączyłam z sosem i przepyszny, zdrowy obiad gotowy w 30 minut.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad.

Kurczak z porem

KURCZAK Z POREM I CUKINIĄ

SKŁADNIKI:

  • 2 filety z kurczaka (ok. 600 – 700 g)
  • 1 duży por
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki 18% do sosów
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Filety z kurczaka kroimy na nieduże kawałeczki. Pora kroimy wzdłuż i następnie na cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy kawałeczki pora, podsmażamy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Następnie dodajemy kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i oprószamy solą i pieprzem. Smażymy, aż kurczak będzie biały. Wlewamy gorący bulion, dodajemy pokrojoną w pół plasterki cukinię oraz śmietankę i dusimy ok. 5 – 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec oprószamy koperkiem. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą.

Kurczak z porem

wydrukuj teraz