Pancakes nadziewane nutellą pokochałam od razu jak tylko je zobaczyłam i spróbowałam. Pomiędzy dwoma plackami pancakes zatopiona jest pokaźna ilość nutelli, która zaraz po zrobieniu jeszcze ciepła wylewa się. Pancakes przypominają trochę kanapki lub tosty. Przepis na pancakes z nutellą okazał się nie tylko przepyszny, ale także przy odrobinie cierpliwości całkiem prosty. Najlepiej smakują ciepłe z pysznymi letnimi owocami lub bitą śmietaną.
W przypadku tego przepisu trzeba pamiętać o kilku zasadach: pancakes powinny być większe od zamrożonego kawałka nutelli i nie powinny być bardzo grube, ponieważ środek może być wtedy surowy. Pancakes powinien być 1-2 cm większy od kawałka nutelli inaczej zacznie Nam wyciekać. Druga warstwa ciasta pancakes nie powinna być duża tak, aby pokryć jedynie nutellę. Pancakes szybko przewracamy, ponieważ nutella szybko topnieje i chodzi o jak najszybsze zapieczenie góry. Smażymy zawsze na średnio rozgrzanej patelni, za gorąca może spowodować szybkie usmażenie skórki, a środek może być surowy.
Dlaczego nutellę zamrażamy? po pierwsze, aby nie wyciekała podczas smażenia, a po drugie chodzi o nakładanie. Zamrożoną można nałożyć na podsmażony pancakes, w przypadku kremu jest to raczej niewykonalne.
Chociaż nie jestem wielką fanką nutelli i słoik spokojnie może stać dopóki nie wykorzystam go w jakimś przepisie, muszę przyznać, że przed tymi plackami nie mogłam się powstrzymać.
Wyglądają niesamowicie, smakują jeszcze lepiej i dodatkowo spokojnie można najeść się jednym. Pancakes nadziewane nutellą to fantastyczny sposób na urozmaicenie codziennych placków lub na specjalne okazje. Doskonałe latem, gdy mamy dostęp do świeżych owoców.
Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść nutelli możesz dokładnie tak samo postąpić z np. gęstym musem owocowym, dżemem lub innym kremem. Zamrażamy w ten sam sposób i smażymy.
Inspiracja: recipetineats
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, pancakes i racuchy.
PANCAKES NADZIEWANE NUTELLĄ
SKŁADNIKI NA PANCAKES:
ILOŚĆ: ok. 8 dużych pancakes
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 8 łyżek nutelli
- owoce
- olej lub masło do smażenia
Na
papierze
do
pieczenia
wykładamy
po
łyżce
nutelli
w
odstępach
od
siebie.
Lekko
je
rozsmarowujemy
tworząc
okrąg
o
wym.
6
cm.
Wkładamy
do
zamrażarki
na
godzinę.
Po
schłodzeniu
wycinam
kwadraty
z
nutella
i
trzymam
je
w
zamrażarce
do
czasu
użycia,
ponieważ
szybko
miękną.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Dodajemy
mleko,
jajka,
cukier,
sól
oraz
ekstrakt.
Szybko
mieszam
trzepaczką
lub
mikserem
do
uzyskania
jednolitej
dosyć
gęstej
konsystencji.
Patelnię
smarujemy
płatkiem
nasączonym
olejem
i
rozgrzewam
na
niewielkim
ogniu.
Wylewam
łyżkę
surowego
ciasta
i
lekko
tworzę
placek
o
śr.
około
8
cm.
Jak
tylko
na
placku
pojawią
się
pęcherzyki
i
będzie
zarumieniony
od
spodu
szybko
kładziemy
schłodzoną
nutellę
na
środek.
Przykrywamy
kolejną
łyżką
ciasta
tak,
aby
zasłoniła
nutellę
i
szybko
przewracamy
placek
na
drugą
stronę.
Zapiekamy,
aż
będzie
złocisty.
Postępujemy
tak
samo
z
pozostałymi
plackami.
Podajemy
z
owocami
lub
samodzielnie.
Komentarze
Słodkie szaleństwo… chyba sie skuszę
One wyglądają idealnie. Lece do kuchni! <3
Moje dzieci byłyby zachwycone:)
robię je!!
Ale wspaniałe. Aż ślinka cieknie…pyszności