Sernik dalgona coffee bez pieczenia jest inspirowany słynną kawą z mlekiem i pianką kawową. Sernik jest puszysty, leciutki z mocno kawową warstwą na wierzchu.
Sernik jest na spodzie z herbatników maślanych. Warstwa sernikowa jest przepyszna i leciutka jak chmurka. Nie przesłodzona o lekko karmelowym posmaku.
Pianka kawowa jest z dużej ilości kawy rozpuszczalnej ubitej z wodą.
Sernik dalgona coffee będzie idealna dla fanów kawy i nie przesłodzonych deserów. Idealny w słoneczne dni prosto z lodówki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK DALGONA COFFEE
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 150 g herbatników maślanych
- 80 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 300 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 200 g czekolady karmelowej
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki cukru
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- gorzka czekolada do dekoracji
Spód
tortownicy
o
średnicy
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Boki
natomiast
smarujemy
olejem,
aby
sernik
nie
przywierał
(możesz
użyć
także
tortownicy
ze
szklanym
dnem
i
silikonowymi
bokami).
Herbatniki
rozdrabniamy
w
malakserze,
następnie
dodajemy
masło
i
dokładnie
mieszamy,
aż
uzyskamy
konsystencję
mokrego
piasku.
Wykładamy
na
spód,
wyrównujemy
i
dociskamy.
Twaróg
powinien
być
w
temp.
pokojowej.
Żelatynę
zalewamy
wodą,
mieszamy
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
np.
w
mikrofali.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Czekoladę
roztapiamy
nad
kąpielą
wodną,
zostawiamy
do
lekkiego
wystudzenia.
Dodajemy
około
50
ml
śmietanki
i
dokładnie
mieszamy.
Następnie
dodajemy
łyżkę
twarogu
i
ponownie
mieszamy.
Twaróg
miksujemy
i
powoli
dodajemy
masę
czekoladową.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywną
masę
i
dodajemy
do
masy
serowej.
Cały
czas
miksując
na
niskich
obrotach
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Masę
serową
wykładamy
na
herbatniki.
Żelatynę
przygotowujemy
identycznie
jak
wyżej
opisałam.
Kawę
miksujemy
razem
z
cukrem
oraz
niewielką
ilością
gorącej
wody
(około
4
łyżek)
na
sztywną
piankę.
Następnie
cały
czas
miksując
dolewamy
niewielkim
strumieniem
pozostałą
gorącą
wodę
oraz
żelatynę.
Piankę
wylewamy
na
sernik
i
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Podajemy
oprószone
startą
gorzką
czekoladą.
Komentarze
Witam,
już kilka razy robiłam sernik wg tego przepisu. Ciasto jest pyszne ale za każdym razem po dodaniu do sera kremówki ubitej na sztywno i żelatyny masa serowa się warzy. wygląda to niezbyt ładnie. Co jest przyczyną takiej sytuacji? Robię wszystko zgodnie z przepisem. Pozdrawiam Alicja
moze zelatyna zbyt wolno miksowana lub zbyt duża ilośc wlewana od razu?
Wczoraj robiłam i też mi się zważyła ta serowa masa. Dałam miskę nad pare i miksowalam az sie konsystencja wyklarowała i tak uratowałam. za to poleglam na kawowej piance i nie wiem jaka jest tego przyczyna ;( wyszla kawowa galaretka i na gorze reszta pianki, jak wlewalam na mase to calosc byla pianka ;(
może zbyt szybkie łączenie składników ;/
Wedel ma taki smak. Biała karmelowa.