Sernik z mango bez pieczenia jest leciutki, delikatny z mocno wyczuwalnym smakiem mango. Spód z herbatników, warstwa serowa z mango, leciutka jak chmurka warstwa śmietankowa oraz wierzch z pulpy mango.
Idealny deser w wiosennych kolorach. Sernik z mango jest puszysty z warstwami, które doskonale się przenikają.
Sernik ma orzeźwiający smak i nie jest mdły. Do dekoracji możesz użyć borówek, jagód lub malin. Przepis będzie doskonałym pomysłem dla fanów mango.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z MANGO BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI SPÓD Z HERBATNIKÓW:
- 180 g herbatników, maślanych
- 50 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MANGO:
- 400 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 2 szklanki pulpy z mango
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka gorącej wody
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki pulpy z mango
- 1 łyżeczka żelatyny
- niewielka ilość wody do żelatyny
* szklanka o pojemności 250 ml.
Dno
tortownicy
o
średnicy
24-26
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia,
natomiast
boki
smarujemy
olejem
(sernik
będzie
ładnie
odstawał
po
wyjęciu).
Herbatniki
rozdrabniamy,
następnie
dodajemy
roztopione
masło
i
dokładnie
mieszamy.
Wykładamy
na
dno
tortownicy,
dociskamy
i
wkładamy
na
czas
przygotowania
masy
do
lodówki.
Twaróg
miksujemy
razem
z
pulpą
mango,
sokiem
z
cytryny,
przesianym
cukrem
pudrem
oraz
mlekiem
w
proszku.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę
i
dodajemy
do
masy
delikatnie
mieszając.
Niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę
cały
czas
miksując.
Masę
wykładamy
na
herbatniki.
Galaretkę
zalewamy
wodą,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę,
następnie
niewielkim
strumieniem
wlewamy
galaretkę.
Wykładamy
na
warstwę
mango
i
wkładamy
do
lodówki.
Żelatynę
zalewamy
niewielką
ilością
wody,
zostawiamy
do
napęcznienia.
Chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali.
Wlewamy
do
pulpy
z
mango
cały
czas
mieszając.
Wykładamy
na
wierzch
sernika.
Wkładamy
na
minimum
kilka
godzin
do
lodówki.
Komentarze
Część twarogowa nie ścięła się. Na innej stronie przeczytałam, że żelatyna zalana wodą cieplejszą niż 50 stopni traci swoje właściwości żelujące i że powinno zalewać się ją zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzewać przez 10-15 sekund w mikrofalówce. Tę metodę zastosowałam do żelatyny mieszanej z puree mango na wierzch i ta część bez problemu zgęstniała. Pisanie więc o dwóch metodach jest raczej wpuszczaniem w maliny
Miałam mieć piękne ciasto, a mam niedającą się pokroić, bo płynie, serową zupę.
ja zelatyne robie na dwa sposoby i po każdej nie ma problemu ze ścieciem
Czy z innych owocow niz mango tez wyjdzie sernik? Chciala bym wykorzystac cale wiaderevzki sera i tak mysle ze moze dwa samki uda sie zrobić
tak
Zrobiłam i niestety cześć twarogowa nie ścieła mi się. Zrobiłam wszystko wg przepisu, proporcje, połączenie, konsystencja itp…..buuuu. Myślę, że następnym razem zamiast żelatyny użyje bezbarwnej galaretki rozposzczonej w małej ilości wody. Mimo tej małej wpadki ciasto zjedzone.
Moim zdaniem w przepis wkradł się tzw. czeski bład: „1/4 szklanki gorącej wody” czy tam nie powinno być „zimnej wody”? żelatynę należy rozpuszczać w zimnej wodzie a po napęcznieniu podgrzać ale też nie do tego stopnia by była gorąca.
Pozdrawiam w trakcie przygotowywania tego serniczka.
moetody są dwie
Czym zastąpić cytrynową galaretke? Nie mogę cytrusów
możesz zupełnie pominąć i zwiększyć ilośc śmietanki tak o 200 ml i więcej żelatyny