Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe

Śmietankowe ciasto czekoladowe

Październik 7, 2021 , 66341 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Śmietankowe ciasto czekoladowe z dodatkiem kwaśnej śmietany i kawy. Przepyszne, wilgotne i proste ciasto bez użycia miksera.

Ciasto czekoladowe jest niesamowicie lekkie i wilgotne zarazem. Mocno czekoladowe z dużą ilością kakao oraz polewą na bazie gorzkiej czekolady.

Śmietankowe ciasto czekoladowe będzie idealne dla fanów prostych wypieków i czekoladowych ciast. Przechowywane przez kilka dni nie traci zbyt dużo ze swojego smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto czekoladowe

ŚMIETANKOWE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 70 g kakao
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 jajka, duże w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 szklanka gorącego naparu z kawy

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, kakao i cynamonem. Jajka mieszamy razem z cukrem, śmietaną, olejem i wanilią. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy gorącą kawę i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto (będzie dosyć płynne). Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 160 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. PO upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na około 15 minut do stężenia.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Komentarze

  • Odpowiedz Karolinka Październik 7, 2021 at 22:19

    Witam, czy mozna zrezygnowac z kawy? I Dodac ciut przyprawy do piernika? Wyglada wspaniale. Jutro upieke

    • Odpowiedz aneta Październik 8, 2021 at 14:10

      Niestety nie :)

  • Odpowiedz Agata Październik 7, 2021 at 18:46

    Czy dać te same proporcje przy robieniu w prostokatnej formie?

    • Odpowiedz aneta Październik 8, 2021 at 14:10

      Jeśli wymiary wychodzą takie same to tak.

  • Odpowiedz Goska Październik 7, 2021 at 18:01

    Czy mozna zamiast 1 szklanki cukru, 1/4 szklanki cukru dodac?

    • Odpowiedz aneta Październik 8, 2021 at 14:10

      Tylko 1/4 to za mało

  • Odpowiedz Ewelina Październik 7, 2021 at 13:35

    Czy mocno czuć kawę? Ewentualnie czy można ją zastąpić np zbożówka? Chcę upiec dla syna ????

    • Odpowiedz aneta Październik 7, 2021 at 17:37

      Kawy nie czuć, ale jeżeli chcesz użyć dla dziecka to albo zbożówka albo bezkofeinowa :)

  • Odpowiedz Ana Październik 7, 2021 at 12:20

    Czy śmietanę 18. Można zamienić na jogurt naturalny?

    • Odpowiedz aneta Październik 7, 2021 at 17:37

      tak, ale wtedy dodałabym 2-3 łyżki oleju dodatkowo:)

    1 2 3

    Dodaj komentarz