Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe

Śmietankowe ciasto czekoladowe

Październik 7, 2021 , 66239 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Śmietankowe ciasto czekoladowe z dodatkiem kwaśnej śmietany i kawy. Przepyszne, wilgotne i proste ciasto bez użycia miksera.

Ciasto czekoladowe jest niesamowicie lekkie i wilgotne zarazem. Mocno czekoladowe z dużą ilością kakao oraz polewą na bazie gorzkiej czekolady.

Śmietankowe ciasto czekoladowe będzie idealne dla fanów prostych wypieków i czekoladowych ciast. Przechowywane przez kilka dni nie traci zbyt dużo ze swojego smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto czekoladowe

ŚMIETANKOWE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 70 g kakao
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 jajka, duże w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 szklanka gorącego naparu z kawy

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, kakao i cynamonem. Jajka mieszamy razem z cukrem, śmietaną, olejem i wanilią. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy gorącą kawę i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto (będzie dosyć płynne). Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 160 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. PO upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na około 15 minut do stężenia.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Komentarze

  • Odpowiedz JAGODA Październik 12, 2021 at 16:03

    Można zastąpić kwaśną śmietanę 18% jogurtem naturalnym albo gęstym?

    • Odpowiedz aneta Październik 13, 2021 at 17:58

      Tak, ale warto dodać też odrobinę oleju

  • Odpowiedz Magdalena Październik 12, 2021 at 11:17

    Mokre skladniki mieszamy szpatułą czy mikserem?

    • Odpowiedz aneta Październik 13, 2021 at 17:59

      Można szpatułka lub mikserem na niskich obrotach.

  • Odpowiedz Tatiana Październik 11, 2021 at 18:07

    Czy można dodać wiśnie? ????

    • Odpowiedz aneta Październik 13, 2021 at 18:20

      Tak

  • Odpowiedz Ola Październik 11, 2021 at 12:48

    Wyszło super, choć ja jeszcze na prośbę ojca przełożyłam ciasto powidłami śliwkowymi. Od razu połowa ciasta zniknęła.

  • 1 2 3

    Odpowiedz na „JAGODAAnuluj odpowiedź