Znajdź swój przepis

Świąteczny indyk – sprawdź najlepsze przepisy!

29 listopada, 2023

Świąteczny indyk budzi skojarzenia głównie ze Świętem Dziękczynienia obchodzonym w Stanach Zjednoczonych. Jednak mięso to coraz częściej trafia również na polskie stoły! Stanowi przy tym ciekawą odmianę dla tradycyjnych dań serwowanych podczas Bożego Narodzenia. Jeśli masz ochotę skosztować czegoś nowego z okazji zbliżających się Świąt, poznaj nasze przepisy na indyka!

Indyk w polskiej tradycji kulinarnej

Wbrew pozorom indyk wcale nie stanowi całkowitej nowości na polskich stołach. Te dostojne ptaki pojawiły się w kraju w XVII wieku, kiedy to hodowano je tylko dla walorów estetycznych. Jednak nie trwało to długo – jak udowadniają przepisy z pierwszych staropolskich książek kucharskich, w krótkim czasie indyki stały się cenionym przysmakiem. Także dziś warto sięgnąć po tę wartościową odmianę drobiu. Nikogo nie trzeba zapewniać o jego walorach – indyk jest niezbyt tłusty, a razem mięsisty, zawiera zarówno kawałki białego, jak i ciemniejszego mięsa. Doskonale smakuje w wydaniu pieczonym oraz smażonym. Poniżej znajdziesz godne wypróbowania przepisy na indyka w klasycznej oraz nieco zaskakującej odsłonie.

Indyk pieczony w całości na uroczysty świąteczny obiad

Nasza pierwsza, bardzo klasyczna, a przy tym wyśmienita propozycja to indyk pieczony w całości. Tuż po podaniu prezentuje się niezwykle efektownie, a jego złocista, chrupiąca skórka sprawia, że trudno mu się oprzeć. Do przyrządzenia mięsa w tej jakże kuszącej postaci potrzebujesz około 4 kg indyka, ponad 1 kg masła, nieco soku z cytryny i aromatycznych ziół, które trafią do jego wnętrza – tymianku, rozmarynu oraz szałwii. Szlachetności całej kompozycji doda kieliszek dobrego, białego wina. Indyk powinien spędzić w piekarniku nawet do 5 godzin, lecz zapewniamy, że warto! Zatem uzbrój się w cierpliwość, aby cieszyć się wszystkimi jego smakowymi walorami. Do gotowego przysmaku podać możesz też dobre wino – jaki jego rodzaj dobrać? Pomoże Ci w tym Niezbędnik Świąteczno-Noworoczny.

Tradycja w unowocześnionej wersji, czyli sznycle z indyka z kumkwatem

Miłośnicy tradycji z twistem z pewnością docenią sznycle z indykiem i kiszoną kapustą z dodatkiem kumkwatu. Ten smakowity owoc pochodzący z Chin to przypominający pomarańczę cytrus zachwycający złożonością smaku. Ma przyjemnie słodką skórkę, a jego miąższ jest kwaśny i nieco cierpki. Jak przygotować wspomniany specjał? Kumkwaty wraz z kapustą oraz cebulą należy skarmelizować na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Z kolei sznycle w panierce z płatków kukurydzianych usmaż jak zwykle na patelni. Gorące kawałki mięsa prosto z patelni serwuj z aromatyczną kapustą, a zachwycisz swoich gości!

Indyk faszerowany gruszkami prosto z Ameryki

Indyk z gruszkowym nadzieniem to godna uwagi inspiracja kuchnią amerykańską, gdzie indyk cieszy się ogromną popularnością – zwłaszcza w okresie świątecznym. Znakomity smak to w tym wypadku zasługa przede wszystkim nadzienia z gruszek, cebuli oraz chleba. Co ważne, w tym przepisie musisz szczególnie zadbać o wilgotność mięsa. Idealny efekt osiągniesz, co jakiś czas podlewając indyka bulionem drobiowym z dodatkiem białego wina, miodu, masła i drobno posiekanej gruszki. Dzięki tej potrawie tegoroczne Święta zyskają prawdziwie oryginalny charakter.

Coś lżejszego dla miłośników oryginalnych sałatek – indyk z marynowanymi burakami

Jeśli klasyczne formy indyka zdążyły Ci się znudzić lub masz po prostu ochotę na nieco lżejszą potrawę na świątecznym stole, przygotuj sałatkę. Ale nie byle jaką, lecz taką z grillowanymi, wcześniej marynowanymi plastrami indyka, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym! Inne dodatki godne uwagi to orzechy nerkowca i kiełki fasoli mung. Karmelizowany gotowany burak tworzy z nimi sycącą, niebanalną kompozycję, która jawi się jako ciekawa odmiana dla tradycyjnych potraw goszczących na świątecznych stołach. Taka sałatka może stanowić przystawkę lub danie główne – wszystko zależy od pozostałych punktów w menu.

Indyk to z całą pewnością doskonała propozycja na świąteczny obiad – dająca mnóstwo możliwości i gwarantująca doskonały smak!

Post sponsorowany

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x