Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem

Czerwiec 29, 2018 , 12408 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem w dwóch smakach. Biszkopt kakaowy, krem czekoladowy, krem śmietankowy i zatopione w nim maliny. Idealny letni deser w sezonie na maliny.

Biszkopt kakaowy możesz lekko nasączyć np. naparem z herbaty z odrobiną alkoholu lub naparem z kawy. Krem z dodatkiem ciemnej czekolady jest intensywny w smaku i idealnie pasuje do świeżych malin. Krem śmietankowy jest leciutki jak chmurka i stanowi fajny kontrast dla czekoladowej warstwy. Całość udekorowałam startą czekoladą.

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem to pyszny deser na lato w sezonie na świeże owoce. Warstwy wyglądają po przekrojeniu przepięknie i do tego równie dobrze smakują.

Osoby, które uwielbiają czekoladę na pewno będą zachwycone.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto czekoladowe z malinami

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny *
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • ok. 250 g malin

DODATKOWO:

  • starta czekolada do dekoracji

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* żelatynę możesz zastąpić 150 g serka mascarpone

Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia (jeśli lubisz możesz delikatnie nasączyć biszkopt np. naparem kawy lub alkoholem wymieszanym z herbatą).
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do przestudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dzielimy na dwie część. Do jednej z nich dodajemy łyżkę przesianego cukru pudru oraz ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na czas przygotowania drugiego kremu wkładamy do lodówki. Drugą część miksujemy z pozostałym przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Maliny układamy na kremie czekoladowym i przykrywamy kremem śmietankowym. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Dekorujemy startą gorzką czekoladą.

Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami

  • Angie

    Wygląda bajecznie, chyba się skuszę i upiekę w najblizszym czasie. Ślinka cieknie na sam widok .

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Koniecznie :)

  • Kinga

    Zrobiłam dziś rano:) pycha! Następnym razem podwoje składniki i zrobię dużą blachę!
    Nasączyłam biszkopt kawą, a do śmietanki dodałam śmietan-fixy (bo zawsze mam problem z żelatyną).
    Polecam, próbujcie:)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super :)

  • Monia

    Żelatyny nie rozpuszczamy wcześniej tylko dodajemy w proszku do kremu?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Rozpuszczamy :) wszystko jest w przepisie :)

  • http://www.kesycodziennosci.pl Anna Wojtyna

    Wygląda przecudnie! Zrobiłaś mi niezłego apetytu na takie ciacho… ????

  • domaaa

    Ciasto pycha ! :) Planuje zrobić jeszcze raz ale może już z innymi owocami, bo nie tylko maliny będą się swietnie wpisywać w to ciacho , nawet bez owoców będzie pysznie ???? dziękuję za przepis

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      :) bardzo się cieszę

  • beata

    na blaszkę 20×30 proponuje Pani zrobić z tej samej porcji, czy zwiększyc o 1/4?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Proponuję jednak zwiększyć składniki :)

Może to Cię zainteresuje