Wielowarstwowe ciasto snikers na bazie biszkoptu kakaowego z kajmakiem, warstwą miodowo-orzechową i kremem w dwóch smakach. Przepyszne ciasto idealne na uroczystości lub świąteczny stół.
Biszkopt kakaowy z lekko nutką piernikową, przełożony masą kajmakową. Następnie krem czekoladowy z nutellą i leciutki śmietankowy.
Warstwa orzechowa jest słodziutka z dużą ilością orzechów. Wierzch ciasta polany polewą z czarnej czekolady.
Ciasto snikers będzie idealne na święta, urodziny lub inne uroczystości. Każda warstwa idealnie do siebie pasuje i przenika. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach w lodówce.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO
SNIKERS:
SKŁADNIKI
NA
KAKAOWY
BISZKOPT:
- 6 jajek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kremu czekoladowego, nutelli
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 szklanki alkoholu np. rumu
DODATKOWO:
- 1 puszka kajmaku, tradycyjnego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao,
przyprawą
do
piernika
i
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
przekrawamy
na
trzy
części.
Mąki
na
warstwę
orzechową
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
miseczki.
Białka
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
jednym
żółtku
oraz
miód.
Na
koniec
w
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
łączymy
szpatułką
lub
mikserem
na
najniższych
obrotach.
Wsypujemy
orzechy
i
delikatnie
łączymy.
Wykładamy
do
identycznej
formy
jak
na
biszkopt
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
170
C
i
pieczemy
przez
około
25-30
min.
zarumienienia
wierzchu.
Studzimy
i
wyjmujemy
z
blaszki.
Na
dnie
blaszki
układamy
jedną
warstwę
biszkoptu
i
lekko
nasączamy
(składniki
na
nasączenie
łączymy
razem),
smarujemy
kajmakiem
i
przykrywamy
drugim
blatem
biszkoptowym,
ponownie
nasączamy.
Żelatynę
zalewamy
zimną
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęsty
krem.
Następnie
powoli
wlewamy
żelatynę
cały
czas
miksując.
Dzielimy
na
dwie
części
z
czego
jedna
nieco
większa.
Do
mniejszej
dodajemy
krem
czekoladowy,
natomiast
do
większej
przesiany
cukier
puder.
Ciemną
część
wykładamy
na
biszkopt
i
układamy
warstwę
orzechową,
krem
śmietankowy
i
biszkopt,
który
lekko
nasączamy.
Wkładamy
do
lodówki
najlepiej
na
całą
noc.
Przed
podaniem
wykonujemy
polewę
(śmietankę
mocno
podgrzewamy
i
dodajemy
kawałki
czekolady,
mieszamy
do
połączenia)
i
wylewamy
na
wierzch
ciasta.
Zostawiamy
na
15
min.
do
stężenia.