Nocne bułeczki cynamonowe


Nocne bułeczki cynamonowe z tego przepisu możesz wykonać wieczorem i upiec następnego dnia rano, aby cieszyć się świeżymi bułeczkami na śniadanie.

Mocno cynamonowe, maślane i puszyste bułeczki drożdżowe, które jesienią będą doskonale do kubka herbaty.

Bułeczki cynamonowe wyrabiamy i formujemy wieczorem i wkładamy do lodówki. W ten sposób bułeczki będą rosły, ale proces będzie bardziej spowolniony. Rano wyciągamy, zostawiamy na chwilę, aby się uzyskały temp. pokojową i pieczemy.

Bułeczki możemy jeść samodzielnie, polukrować lub wykonać polewę z serka kremowego. To moje nowe odkrycie i bułeczki cynamonowe rewelacyjnie smakują z serową polewą, która jest kremowa i słodka.

Nocne bułeczki cynamonowe to rewelacyjny sposób na domowe bułeczki, które rano będą świeżutkie i miękkie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z cynamonem.

bułeczki cynamonowe

NOCNE BUŁECZKI CYNAMONOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

ILOŚĆ: 12 bułeczek

  • 500 g mąki tortowej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 230 ml mleka, ciepłego
  • 70 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 85 g masła, miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

SKŁADNIKI NA POLEWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 55 g masła, miękkiego
  • 100 g serka śmietankowego, kremowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 4 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) cukier oraz sól. Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy do mąki. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając porcjami roztopione masło. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Przekładamy do miski i owijamy folią. Zostawiamy na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 40×30 cm. Smarujemy miękkim masłem i oprószamy cukrem i cynamonem. Zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na 12 części ostrym nożem. Przekładamy na blaszkę np. 25×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach od siebie, aby mogły wyrosnąć. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na noc. Rano przed pieczeniem wyciągamy z lodówki na 30 min. Następnie pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do zarumienienia. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce serek, wanilię oraz przesiany cukier puder. Smarujemy wierzch bułeczek.

bułeczki cynamonowe
bułeczki cynamonowe
bułeczki cynamonowe
bułeczki cynamonowe

wydrukuj teraz