Nocne bułeczki cynamonowe z tego przepisu możesz wykonać wieczorem i upiec następnego dnia rano, aby cieszyć się świeżymi bułeczkami na śniadanie.
Mocno cynamonowe, maślane i puszyste bułeczki drożdżowe, które jesienią będą doskonale do kubka herbaty.
Bułeczki cynamonowe wyrabiamy i formujemy wieczorem i wkładamy do lodówki. W ten sposób bułeczki będą rosły, ale proces będzie bardziej spowolniony. Rano wyciągamy, zostawiamy na chwilę, aby się uzyskały temp. pokojową i pieczemy.
Bułeczki możemy jeść samodzielnie, polukrować lub wykonać polewę z serka kremowego. To moje nowe odkrycie i bułeczki cynamonowe rewelacyjnie smakują z serową polewą, która jest kremowa i słodka.
Nocne bułeczki cynamonowe to rewelacyjny sposób na domowe bułeczki, które rano będą świeżutkie i miękkie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z cynamonem.
NOCNE BUŁECZKI CYNAMONOWE
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
ILOŚĆ: 12 bułeczek
- 500 g mąki tortowej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 230 ml mleka, ciepłego
- 70 g masła, roztopionego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 85 g masła, miękkiego
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
SKŁADNIKI NA POLEWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 55 g masła, miękkiego
- 100 g serka śmietankowego, kremowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 4 łyżki cukru pudru
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski.
Dodajemy
suche
drożdże
(ze
świeżych
wykonujemy
wcześniej
zaczyn)
cukier
oraz
sól.
Jajka
lekko
roztrzepujemy
i
dodajemy
do
mąki.
Wlewamy
ciepłe
mleko
i
mieszamy.
Następnie
zaczynamy
wyrabiać
ciasto
wlewając
porcjami
roztopione
masło.
Gotowe
ciasto
powinno
być
jednolite
i
gładkie.
Przekładamy
do
miski
i
owijamy
folią.
Zostawiamy
na
1-1,5
godz.
do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto
chwilkę
wyrabiamy
na
podsypanej
mąką
stolnicy.
Następnie
rozwałkowujemy
na
prostokąt
o
wym.
40×30
cm.
Smarujemy
miękkim
masłem
i
oprószamy
cukrem
i
cynamonem.
Zwijamy
jak
roladę
zaczynając
od
dłuższego
boku.
Kroimy
na
12
części
ostrym
nożem.
Przekładamy
na
blaszkę
np.
25×35
cm
wyłożoną
papierem
do
pieczenia
w
odstępach
od
siebie,
aby
mogły
wyrosnąć.
Owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
noc.
Rano
przed
pieczeniem
wyciągamy
z
lodówki
na
30
min.
Następnie
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min
do
zarumienienia.
Po
upieczeniu
wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
serek,
wanilię
oraz
przesiany
cukier
puder.
Smarujemy
wierzch
bułeczek.