Placuszki ze szpinakiem


Pyszne i zdrowe placuszki ze szpinakiem, Dzięki dodaniu świeżego szpinaku uzyskują mocno soczysty kolor.

Placuszki ze szpinakiem są puszyste, leciutkie i delikatne.

Polecam je zjeść zaraz po zrobieniu z ulubionymi dodatkami. Ja jadłam w mojej ulubionej wersji z serkiem naturalnym i dżemem jagodowym.

Nic a nic nie czuć szpinaku, a w środku jest. Bardzo polecam na śniadanie.

pancakes-szpinakowe-ilovebake-4

PLACUSZKI ZE SZPINAKIEM
ILOŚĆ: ok. 15 placuszków

  •  1 szklanka świeżych liści szpinaku
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Do blendera przekładamy umyty szpinak, jajko, maślankę oraz olej. Blendujemy, aż szpinak będzie dobrze rozdrobniony, a masa stanie się intensywnie zielona. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodajemy sól, cukier i szpinakową masę. Mieszamy szybko trzepaczką, aby nie powstały grudki. Patelnię lekko smarujemy olejem np. pędzelkiem silikonowym lub wacikiem. Wykładamy po około 1,5 łyżki ciasta w dosyć dużych odstępach od siebie. Smażymy na średnio rozgrzanej patelni przez około 2 minuty, do lekkiego zbrązowienia wierzchu. Przed każdym wyłożeniem ciasta lekko nacieramy patelnię olejem.

pancakes-ze-szpinakiem

pancakes-szpinakowe-ilovebake-3

wydrukuj teraz