Puszyste ciasto z owocami na oleju


Puszyste ciasto z owcami na oleju to jeden z prostszych przepisów z owocami sezonowymi. Niesamowicie lekkie i delikatne ciasto jak puszek z soczystymi malinami.

Ciasto możesz wykonać z innymi owocami lata. Ważne, aby owoce nie były zbyt ciężkie i wodniste, ponieważ puszczą zbyt dużo soku i znajdą się na samym dnie ciasta.

Puszyste ciasto z owocami na oleju to jeden z tych przepisów, które zawsze się udaje. Proste, pyszne i nie przekombinowane.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Puszyste ciasto z owocami

PUSZYSTE CIASTO Z OWOCAMI NA OLEJU

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 6 jajek, dużych w temp. pokojowej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 250-300 g malin świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą i cukrem na jasną i puszystą masę ( około 10 minut). Pod koniec miksowania dodajemy wanilię. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w kilku porcjach suche składniki naprzemiennie z olejem (kończymy dodawanie na mące). Ciasto wykładamy do formy i obsypujemy malinami. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Puszyste ciasto z owocami
 
Puszyste ciasto z owocami

wydrukuj teraz