Sernik na zimno z brzoskwiniami to lekki i delikatny deser idealny w letni czas. Herbatniki, warstwa serowa i do tego mus brzoskwiniowy oraz galaretka.
Sernik na zimno z brzoskwiniami uwielbiam, szczególnie kiedy jego konsystencja jest leciutka i puszysta. Dzięki dodaniu do twarogu ubitej śmietanki sernik właśnie taki jest.
Warstwa z musu brzoskwiniowego jest bardzo prosta i wystarczy zmiksować brzoskwinie z puszki i dodać tężejącą galaretkę.
Sernik z brzoskwiniami zaraz po tym z truskawkami jest jednym z moich ulubionych letnich deserów. Połączenie sernika z lekko kwaśnymi brzoskwiniami po prostu jest pyszne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
- 600 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
WARSTWA BRZOSKWINIOWA
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 250 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 1 opakowanie herbatników maślanych
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 250 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę
o
wymiarach
ok.
24
–
24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
folią
spożywczą.
Układamy
na
dnie
herbatniki
(możemy
je
lekko
nasączyć
syropem
z
brzoskwiń).
Twaróg
przekładamy
do
miski,
przesiewamy
do
niego
cukier
puder
oraz
dodajemy
sok
z
cytryny.
Miksujemy
do
połączenia.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
ostygnięcia.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywną
masę
i
dodajemy
do
twarogu
lekko
mieszając.
Na
koniec
cały
czas
miksując
wlewamy
wprost
pod
widełki
miksera
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Masę
wykładamy
na
herbatniki
i
wyrównujemy.
Wkładamy
na
czas
przygotowania
musu
do
lodówki.
Brzoskwinie
odsączamy
z
zalewy
i
miksujemy
na
gładki
mus.
Galaretkę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Lekko
tężejącą
wlewamy
do
musu
i
mieszamy.
Wykładamy
na
sernik
i
wyrównujemy.
Drugą
galaretkę
również
rozpuszczamy
w
szklance
wody
i
zostawiamy
do
ostygnięcia.
Lekko
tężejącą
wylewamy
na
wierzch
musu
brzoskwiniowego.
Wkładamy
do
lodówki
na
minimum
3
–
4
godziny
lub
całą
noc.