Znajdź swój przepis

Tarta pistacjowa

30 lipca, 2024

Tarta pistacjowa na kruchym cieście z leciutkim kremem, malinami i siekanymi pistacjami. Cudowna, przepyszna i łatwa tarta.

Kruche ciasto jest doskonałą bazą pod krem i owoce. Jeśli nie chcesz piec ciasta kruchego, można użyć zmielonych herbatników wymieszanych z masłem.

Krem pistacjowy wykonałam na bazie pasty pistacjowej Gusto & Buon Gusto.

Pasta jest w 100% z prażonych pistacji. Nie jest słodzona, dzięki czemu może być również dodawana do sałatek lub sosów.

Tarta świetnie pasuje do malin, które są lekko kwaśne i podkreślają słodki smak ciasta.

REKLAMA:

Cudowna, elegancka będzie pasowała na przeróżne okazje od letnich spotkań po większe uroczystości.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TARTA Z TRUSKAWKAMI STRACIATELLA

KRUCHE BABECZKI Z KREMEM PISTACJOWYM

SERNIK PISTACJOWY

tarta pistacjowa

TARTA PISTACJOWA

REKLAMA:

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 zimne jajka (rozmiar M)
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

KREM PISTACJOWY

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 ml pasty pistacjowej (u mnie bez cukru)
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix
  • 3 – 4 łyżki wody

DODATKOWO

  • ok. 200 – 250 g malin
  • 1 -2 łyżki posiekanych pistacji
  • krem pistacjowy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę na tartę o wymiarach ok. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek nieco większy od formy. Wykładamy do formy i przyciskamy do dna i boków. Nadmiar ciasta wycinamy nożem. Wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Następnie nakłuwamy widelcem całe ciasto i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia wierzchu. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Żelatynę mieszamy z wodą, zostawiamy do napęcznienia na 1 – 2 minuty. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, następnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy cukier puder oraz krem pistacjowy. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem wykładamy na tartę, dekorujemy malinami oraz obsypujemy posiekanymi pistacji. Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Przed podaniem dekorujemy kremem pistacjowym (wyciskałam z woreczka cukierniczego).

tarta pistacjowa
tarta pistacjowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij