Ciasto dyniowe z cukrową posypką bez dodatku jajek. Najlepszy przepis z całego bloga, niezwykle lekkie, delikatne i wilgotne ciasto z pyszną chrupiącą posypką.
Ciasto dyniowe w cukrowej posypce z tego przepisu jest w formie wegańskiej. Nie zawiera jajek, a miód można zastąpić np. melasą. Mleko w cieście może być migdałowe, kokosowe, krowie, ryżowe lub sojowej.
Ciasto dyniowe ma przepiękny pomarańczowy kolor dzięki dodaniu zmiksowanej pieczonej dyni. Cynamon i przyprawy korzenne nadają mu niesamowitego aromatu i smaku.
Ciasto spokojnie może być przechowywane nawet kilka dni i nie straci swoich walorów smakowych. Ten przepis jest moim ulubionych na szybkie i bezproblemowe ciasto dyniowe.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.
CIASTO DYNIOWE Z CUKROWĄ POSYPKĄ
SKŁADNIKI:
CIASTO DYNIOWE
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka np. migdałowego
- 2 łyżki miodu lub melasy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 1/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
CUKROWA POSYPKA
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Przepis na puree z dyni znajdziesz TUTAJ
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 12 x 29 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Puree z dyni mieszamy razem z cukrem, olejem, mlekiem, miodem oraz wanilią. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę razem z proszkiem, cynamonem, imbirem i gałką. Dokładnie mieszamy dodając szczyptę soli. Dodajemy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i wierzch ciasta obsypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie przez ok. 15 minut, następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto jest pyszne, mięciutkie i aromatyczne. Zmniejszyłam ilość cukru w cieście do 100 g i dałam ok. 1 łyżki miodu, ale myślę, że można jeszcze troszkę zmniejszyć ilość cukru i i tak będzie wystarczająco słodkie dzięki cukrowej posypce.
Rewelacyjny przepis, ciasto pyszne tylko za dużo cukru i pomimo tego że zmniejszyłam ilość to i tak wyszło bardzo słodkie.
Uwielbiam dobre ciasto dyniowe.