Kruche ciasto owsiane ze śliwkami to zdrowy, szybki i pyszny deser w kilka minut. Soczyste nadzienie pomiędzy warstwami ciasta. Idealne do podania z lodami lub oprószone cukrem pudrem.
Ciasto kruche z dodatkiem płatków owsianych jest bazą do nadzienia. Treściwe i lekko kruche ciasto po obsypaniu wierzchu cukrem tworzy słodziutką skorupkę.
Płatki owsiane sprawiają, że jednym kawałkiem ciasta można się najeść.
Nadzienie pełne śliwek jest soczyste z nutką korzenną. Cudownie przełamuje smak ciasta, dzięki czemu nie jest suche.
Idealne na piknik, do pracy lub jako słodka przekąska.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO OWSIANE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
NADZIENIE
- ok. 500 – 600 g śliwek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy razem z płatkami, sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy kawałki zimnego masła, jajko oraz szczyptę soli i rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Wykładamy połowę ciasta na spód i lekko dociskamy. Podpiekamy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Śliwki myjemy, osuszamy i pozbywamy się pestek. Kroimy na połówki i obsypujemy mąką, cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Wierzch obsypujemy pozostałym ciastem oraz dwoma łyżkami cukru. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 50 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i oprószamy wierzch cukrem pudrem lub podajemy z gałką lodów.
Pyszniutkie. Robiłem już dwa razy. Za pierwszym razem piekłem w dużej blaszce, ciut było płaskie. Ale teraz zrobiłem z 2x więcej składników i wyszło super. Dałem płatki owsiane górskie, więc się da, a zamiast mąki ziemniaczanej dałem torebkę budyniu 40g i wyszło. Polecam, pycha:-)
Super, dziękuję za komentarz :)