Znajdź swój przepis

Kruche ciasto owsiane ze śliwkami

7 sierpnia, 2024

Kruche ciasto owsiane ze śliwkami to zdrowy, szybki i pyszny deser w kilka minut. Soczyste nadzienie pomiędzy warstwami ciasta. Idealne do podania z lodami lub oprószone cukrem pudrem.

Ciasto kruche z dodatkiem płatków owsianych jest bazą do nadzienia. Treściwe i lekko kruche ciasto po obsypaniu wierzchu cukrem tworzy słodziutką skorupkę.

Płatki owsiane sprawiają, że jednym kawałkiem ciasta można się najeść.

Nadzienie pełne śliwek jest soczyste z nutką korzenną. Cudownie przełamuje smak ciasta, dzięki czemu nie jest suche.

Idealne na piknik, do pracy lub jako słodka przekąska.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SZYBKIE CIASTO Z BORÓWKAMI

DESER KINDER CHOCOLATE

CIASTO WIELBŁĄD

kruche ciasto owsiane

KRUCHE CIASTO OWSIANE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

CIASTO

REKLAMA:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • ok. 500 – 600 g śliwek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę mieszamy razem z płatkami, sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy kawałki zimnego masła, jajko oraz szczyptę soli i rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Wykładamy połowę ciasta na spód i lekko dociskamy. Podpiekamy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Śliwki myjemy, osuszamy i pozbywamy się pestek. Kroimy na połówki i obsypujemy mąką, cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Wierzch obsypujemy pozostałym ciastem oraz dwoma łyżkami cukru. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 50 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i oprószamy wierzch cukrem pudrem lub podajemy z gałką lodów.

kruche ciasto ze śliwkami
kruche ciasto ze śliwkami
kruche ciasto ze śliwkami

Dołącz do dyskusji

  1. Pyszniutkie. Robiłem już dwa razy. Za pierwszym razem piekłem w dużej blaszce, ciut było płaskie. Ale teraz zrobiłem z 2x więcej składników i wyszło super. Dałem płatki owsiane górskie, więc się da, a zamiast mąki ziemniaczanej dałem torebkę budyniu 40g i wyszło. Polecam, pycha:-)

    1. Super, dziękuję za komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij