Ciasto ze śliwkami i budyniem to przepyszny i prosty przepis z dodatkiem soczystych owoców sezonowych. Jedno z moich ulubionych połączeń ze śliwkami.
Kruche ciasto jest leciutkie, delikatne z dodatkiem proszku do pieczenia, aby je nieco spulchnić.
Do przepisu możesz użyć odmiany śliwek jakie najbardziej lubisz (u mnie były węgierki). Ważne, aby nie były zbyt miękkie i niezbyt mocno dojrzałe.
Ciasto ze śliwkami to świetny pomysł w sezonie na wykorzystanie owoców. Przepis jest na tyle prosty i szybki, że na pewno każda osoba poradzi sobie z jego wykonaniem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 500 – 600 g śliwek np. węgierek + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 1 zimne jajko
- 2 zimne żółtka
- szczypta soli
BUDYŃ
- 800 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 x 40 g budyń waniliowy
SKŁADNIKI:
Formę o wymiarach 23 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, osuszamy i pozbywamy się pestek. Kroimy na kawałki i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko, żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy spód formy, wyrównujemy i schładzamy ok. 15 – 30 minut. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia.
W zimnym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i dodajemy cukier. Mieszaninę podgrzewamy cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Wykładamy na podpieczony spód, układamy śliwki i ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut. Studzimy, następnie oprószamy cukrem pudrem wierzch ciasta. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu.
A masło prawdziwe?
Ten budyn wykładamy gorący na spod?
Tak :)
Ciasto przepyszne
Dziękuję bardzo :)