Znajdź swój przepis

Śliwka w czekoladzie – czekośliwka

26 sierpnia, 2024

Śliwka w czekoladzie lub czekośliwka to domowe powidła śliwkowe z czekoladą. Idealne do kanapek tzw. śliwkowa nutella.

Czekoladę w przepisie możesz zastąpić ok. 50 – 70 g dobrego kakao (wtedy warto dodatkowo zwiększyć ilość cukru).

Czekośliwka będzie doskonałym dodatkiem na śniadanie do zdrowych kanapek, placuszków, naleśników lub pysznych domowych drożdżówek.

Uwielbiam dodawać jako warstwę pod krem do jesiennych ciasta np. z orzechami lub jabłkami.

Kilka składników, a zdrowe i pyszne smarowidło jest gotowe.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO OWSIANE ZE ŚLIWKAMI

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM

CIASTO ZE ŚLIWKAMI NA OLEJU

powidła śliwkowe z czekoladą

ŚLIWKA W CZEKOLADZIECZEKOŚLIWKA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 600 ml

REKLAMA:
  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki myjemy, kroimy i pozbywamy się pestek. Przekładamy na patelnie lub do rondelka. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Dusimy pod przykryciem, aż śliwki zmiękną (ok. 15 minut w zależności od miękkości). Następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Do gorącej masy śliwkowej dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

powidła śliwkowe z czekoladą
powidła śliwkowe z czekoladą

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij