Śliwka w czekoladzie lub czekośliwka to domowe powidła śliwkowe z czekoladą. Idealne do kanapek tzw. śliwkowa nutella.
Czekoladę w przepisie możesz zastąpić ok. 50 – 70 g dobrego kakao (wtedy warto dodatkowo zwiększyć ilość cukru).
Czekośliwka będzie doskonałym dodatkiem na śniadanie do zdrowych kanapek, placuszków, naleśników lub pysznych domowych drożdżówek.
Uwielbiam dodawać jako warstwę pod krem do jesiennych ciasta np. z orzechami lub jabłkami.
Kilka składników, a zdrowe i pyszne smarowidło jest gotowe.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO OWSIANE ZE ŚLIWKAMI
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE – CZEKOŚLIWKA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 600 ml
- 1 kg śliwek np. węgierek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g czekolady
- 50 g mlecznej czekolady (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki myjemy, kroimy i pozbywamy się pestek. Przekładamy na patelnie lub do rondelka. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Dusimy pod przykryciem, aż śliwki zmiękną (ok. 15 minut w zależności od miękkości). Następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Do gorącej masy śliwkowej dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.