Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z kremem jagodowym

31 lipca, 2023

Ciasto czekoladowe z kremem jagodowym oraz kremem oreo będzie idealne na urodziny, święta lub spotkania rodzinne.

Mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością kakao i gorzkiej czekolady jest mięsiste i dosyć ciężkie. Do tego leciutkie kremy, które świetnie przełamują smak czekolady.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BROWNIE Z NUTELLĄ

JAGODZIANKI

KOSTKA WIŚNIOWA OREO

ciasto czekoladowe z kreme

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM JAGODOWYM

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 250 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła o temp. pokojowej
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/2 szklanki mleka o temp. pokojowej

KREM JAGODOWY

  • 150 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

KREM OREO

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 6 ciasteczek oreo
  • 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Czekoladę roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy przez 2 – 3 minuty, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, ponownie miksujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy jajka oraz roztopioną czekoladę cały czas miksując. Naprzemiennie dodajemy mleko i suche składniki, kończąc dodawanie na suchych. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzimy, następnie ścinamy wierzch i tworzymy z niego kruszonkę. Pozostałe przekrawamy na dwie części. Żelatynę mieszamy z dwoma łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia.
Jagody wkładamy do rondelka razem z sokiem z cytryny i gotujemy ok. 5 minut. Następnie przecieramy przez sitko, dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz przecier z jagód. Mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim.
Ciasteczka oreo rozdrabniamy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy zmielone ciasteczka i cukier puder. Wykładamy na blat ciasta i obsypujemy kruszonką. Wkładamy na całą noc do lodówki.

ciasto czekoladowe z kremem jagodowym
ciasto czekoladowe z kremem jagodowym

Dołącz do dyskusji

  1. Przepyszne ciasto! Smak samego ciasta czekoladowego jest genialny, a w połączeniu z kremami, to już kosmos!!!! Wszyscy chwalili :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x